EK 2012, Nova Paka

EK Autocross Nova Paka Tsjechië

Hollandse Leeuwen in de Tsjechische Hel

De dag van de finale van het EK voetbal is ook de dag dat de EK in het Mekka van de Europese Autocross gereden wordt. Nova Paka in Tsjechië is wereldberoemd om zijn circuit. Met een lengte van 930 meter, een breedte tussen de 10 en 18 meter, maar ook met een hoogteverschil van 36 meter maakt het ook door zijn rechter en linker bochten extra spectaculair.

Trouwens niet alleen voor de rijders maar ook voor de toeschouwers is er veel te zien. Toeschouwers die vanuit heel Europa massaal op dit evenement afkomen. In de jaren 70 en 80 was de autocross in Tsjechië een nationale sport. In die tijd achter het IJzeren Gordijn ook de enige autosport. Bezoekers aantallen van meer dan 20.000 mensen werden er toen gehaald. Inmiddels zitten er nog steeds minimaal 10000 op de berg naar de wedstrijden te kijken. Toeschouwers hebben op de berg een fantastisch overzicht over het circuit.

Ik ben er nu al minimaal 7 keer op een clubwedstrijd geweest, nu is het dan tijd om aan het EK mee te doen. Alleen de EK is wel 3 klassen hoger dan waar ik normaal in mee strijd. Ik moet mij door mijn 2000 cc motor inschrijven in de Superklasse. Deze klasse is voor deelnemers met meer dan 1600cc en het zijn vooral hele dikke motoren, turbo’s of V8 Audi machines. Iedereen heeft 4WD en ik slechts een 2WD , dus het wordt een uitdaging.

Motto is VOL GAS !

Deelname is mede mogelijk gemaakt door mijn Tsjechische sponsors:
Rako tegels van LASSELSBERGER, s.r.o., Adelova 2549/1, 320 00 Plzeň – Jižní Předměstí, Czech Republic

en
Walraven s.r.o. Bezděčín 88, 293 01 Mladá Boleslav, Česká republika.