2017 Ivo Nederlands Kampioen

Ivo Galekop uit Mijdrecht, Nederlands Kampioen Autocross 2017.

Nederlands Kampioen Autocross dat word je niet zomaar, daar moet je echt wel wat voor doen. Het Kampioenschap bestaat uit 6 wedstrijden gereden op circuits door heel Nederland. Dit jaar waren het wedstrijden in de plaatsen Pieterzijl (Gr), Gersloot (Fr), Rosmalen(Br), Toldijk(G), Gendringen (G) en de afsluiter zaterdag 16 september in Hoogkerk(Gr).

Het NK Autocross bestaat uit diverse klassen waar coureurs zich voor kunnen inschrijven. Deze klassen zijn vooral bepaald door uiterlijke kenmerken van de racebolides en cilinderinhoud. Er zijn klassen die nog lijken op de auto’s zoals die op de weg rijden. De Standaardklasse voorwiel aangedreven met maximaal 2000cc motor, daarnaast is er de Tourwagenklasse waarbij bijna alles aan het standaardmodel auto aangepast mag worden. Zoals bijvoorbeeld ombouwen naar 4×4 aandrijving of turbomotoren inbouwen. En ook aan de jeugd is gedacht door middel van de juniorklasse met standaardauto’s met motorinhoud tot maximaal 1300cc. En dan zijn er de specials genaamd sprinters. Gemaakt van een buizenframe, achterwielaandrijving en motoren met veel pk’s. Hierin is er een klasse onderscheid in motoren tot 1600cc, en 2000cc. En zelfs met 4×4 en turbo- of V8 motoren, deze klasse is dan ook genoemd: de Superklasse. De laatste klasse in het kampioenschap is de Keverklasse, waar Ivo Galekop uit Mijdrecht aan mee doet. Een crossauto gebouwd met een originele bodemplaat en dak van een Volkswagen Kever. Maar met vrije keuze in merk en type motor, mits  maximaal 1600cc en opgebouwd met één 40mm carburateur.

De Keverklasse is dit jaar met 27 inschrijvers gestart waarvan er zelfs 2 uit België komen. Een klasse waar de verschillen in auto’s klein zijn en de coureurs veelal zelf het verschil moeten maken. Dit betekent elke wedstrijddag zorgen dat de kever er optimaal geprepareerd bij staat. De wedstrijddag bestaat uit 3 manches waarin punten behaald kunnen worden voor een startpositie in de finale. Met de meeste punten start je voorop. De eerste 5 geplaatste finalisten krijgen ook nog bonuspunten voor het jaartotaal. De uitslag van de finale bepaalt het behaalde aantal punten voor het jaartotaal. Van het jaartotaal mag je het slechtste dagresultaat schrappen. Uiteindelijk tellen er dus 5 wedstrijden die samen met de behaalde bonuspunten bepalen wie er kampioen wordt.

Vorig seizoen is Ivo als derde geëindigd in de keverklasse van het NK .  De wens is om dan dit jaar natuurlijk minimaal één treetje hoger te eindigen. Met een nieuwe motor aan de strijd begonnen gaan de eerste wedstrijden voorspoedig. Pieterzijl vierde in de finale en Gersloot zelfs tweede. Vervolgens in een rommelig verlopen wedstrijd in Rosmalen weer vierde en in Toldijk weer een tweede plaats behaald in de finale. Voldoende punten om als leider in het kampioenschap naar de wedstrijd in Gendringen te gaan. Maar de marges ten opzichte van de andere rijders zijn klein. Na spannende manches en een spectaculaire finale, wint Ivo deze en daardoor vergroot hij met een paar puntjes zijn voorsprong op de directe concurrenten.

Vol spanning uitkijken naar Hoogkerk, 16 september de afsluiting van het seizoen, de laatste finale. Met slechts 11 punten voorsprong op de nummer 2 in het kampioenschap, terwijl er 37 punten te behalen zijn, zou Ivo naar Groningen gaan. Reuze spannend… maar… in de dagen en weken ervoor regent het enorm… de wedstrijd wordt uitgesteld en zelfs mogelijk afgelast. Een paar spannende dagen volgen. Tot de organisatie beslist dat er geen wedstrijd meer komt en de uitslag na 5 wedstrijden definitief is. Een vreemde en bijzondere afsluiting dit jaar van de wedstrijden. Natuurlijk komt er nog een avond in de feesttent met een geweldig feest met alle supporters en aanhang. Heel autocrossend Mijdrecht, Baambrugge en Abcoude zal dan meereizen om dit spektakel te mogen meemaken. En het zal die avond in de feesttent nog lang onrustig blijven….Ivo Galekop Nederlands Kampioen Keverklasse2017!

Mede namens Ivo, alle sponsoren, monteurs, helpers, familie, poetsers en belangstellenden die het voor Ivo mogelijk maakten om dit succes te behalen enorm bedankt!